Εμβολιασμός Ειδικών Παιδαγωγών

Θέμα: « Εμβολιασμός ειδικών παιδαγωγών»

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού,

με την παρούσα επιστολή η Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας και τις μεταλλάξεις του ιού και θεωρώντας ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις,θεωρεί ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα και ο εμβολιασμός των ειδικών παιδαγωγών, όπως συνέβη και στις άλλες ειδικότητες της ειδικής αγωγής, δηλαδή στους εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές.

Μέχρι τώρα αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του ΕΕΠ και ΕΒΠ που εργάζονται στα ειδικά σχολεία, τα οποία λειτουργούν δια ζώσης. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να θωρακιστούν και οι ειδικοί παιδαγωγοί που εργάζονται σε κέντρα ειδικών θεραπειών, καθότι έρχονται σε επαφή τόσο με παιδιά όσο και με εφήβους άνω των 16 ετών. Επιπλέον,η ενδεδειγμένη απόσταση στις εξατομικευμένες συνεδρίες δεν είναι πάντα εφικτό να τηρηθεί  και πολλές φορές δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω αναπτυξιακών διαταραχών των παιδιών (π.χ. άρνηση ή εσφαλμένη χρήση μάσκας, ελλιπής τήρηση κανόνων υγιεινής). Κινούμενοι στη λογική της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας,επιβάλλεται να είναι προστατευμένοι οι ειδικοί παιδαγωγοί τόσο για τους ιδίους όσο και για τους μαθητές τους

Τα παραπάνω αφορούν και στους ειδικούς παιδαγωγούς της παράλληλης στήριξης που υποστηρίζουν εξατομικευμένα μαθητές με σύνθετες δυσκολίες τόσο στην τάξη του γενικού σχολείου όσο και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, όπως επίσης και των υπηρετούντων σε τμήματα ένταξης των σχολικών μονάδων της γενικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στα οποία φοιτούν  μαθητές με σύνθετες γνωστικές, κοινωνικές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες.

Τονίζουμε  ότι η προάσπιση της υγείας των εκπαιδευτικών και των λοιπών ειδικοτήτων που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική και θεραπευτική διαδικασία παιδιών και εφήβων είναι ύψιστο αγαθό. Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη και η Πολιτεία οφείλει να τη σεβαστεί με τη λήψη και ενίσχυση μέτρων προστασίας όπως ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και με τη θωράκιση του πληθυσμού της εκπαιδευτικής κοινότητας  μέσω εμβολιασμού.

Ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί υπόψη το αίτημά μας και θα κληθούν κατά προτεραιότητα σε εμβολιασμό οι ειδικοί παιδαγωγοί ανεξαρτήτως φορέα και δομής εργασίας τους.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ